Meditsiiniõigus


Küsimus: Kas saan nõuda kahjutasu, kuna mitu kuud olen põlvega hädas ja nüüd tuleb välja, et arst ei märganud luumurdu?07.12.2015

Probleemi kirjeldus: kukkusin maikuus. Haiglas öeldi, et luumurdu pole. Anti lahas, mitte kips, kirjutati tabletid, võeti põlvest verd, süstiti. Juunis käisin magnetuuringul, vaadati, öeldi, et kõhre väike murd, sellepärast teeb liiga veel. Põhimõtteliselt käisin terve suve pidevalt põlvest verd välja võtmas, ja mingeid süste saamas. Nüüd, novembrikuu lõpus, käisin teise arsti juures, kuna valu oli jätkuvalt teatud liigutuste puhul üsna terav. Teine arst ütles koheselt magnetuuringut vaadates, et teil on luumurd olnud, ja et perearsti poolt kirjutatud tabletid lõpuni võtaks ning kui valu veebruariks pole kadunud, siis tuleb eeldatavasti põlve lõigata ja vaadata mis seal sees valu teeb.
Ehk siis esimene arst pani vale diagnoosi, jättis märkamata luumurru, kulutasin suve jooksul oma aega ja raha, et arsti juurde sõita, lootes, et asi ikkagi paraneb ning lõpuks teine arst ütleb niimoodi. Kas mul oleks mõtet kuhugi pöörduda mingi kahjutasu asjus, sest kui asjale oleks kohe jaole saadud, oleks ma ehk juba terve?

Tänan

Vastus: Gerda-Johanna Pello, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere
Selleks, et kindlaks teha, kas esimene arst eksis pannes vale diagnoosi, tuleb pöörduda Tervishoiuteenuse Kvaliteedi Ekspertkomisjoni poole, kes annab hinnangu arsti tegevusele ehk tuvastab ravivea olemasolu. Kui vastus on jaatav, siis on võimalik nõuda kahju hüvitamist.