Pärimisõigus


Küsimus: Kas majaga maa pärimisel on vaja maksta pärimisraha?07.07.2011

Tere
Minul on selline olukord:
- elame abikaasa ja lapsega ämma juures maamajas. Ämmale kuulub maja ja maa seal ümber, mida on umbes 10 ha.
- Nüüd on meil abikaasaga plaanis ehitada oma maja, aga ämma maa peale.
- Aga ämm ütles, et tema ei luba enne ehitama hakata, kui see maatükk, kuhu me kavatseme uue maja ehitada, on minu abikaasa (tema poja) nimel. Sest mu ämm ütles, et kui ta peaks surema, siis tuleb maksta mingit pärimisraha riigile, mis muutub väga suureks, kui on uus ehitis maatükil.

Kas mu ämmal on õigus? Kas peale tema surma, kui mu mees pärib selle maja koos maaga, peab riigile maksma mingi pärimisraha ja kui suure summaga peaks siis arvestama?

Teine küsimus on, et mis toimingutest tuleks alustada, et see maatükk ämma maa sees kuuluks mu abikaasale? Kas peab palkama maamõõtja, kes maatüki välja mõõdab ja siis notarisse tulema, et sõlmida leping maatüki omaniku vahetamiseks (aga mis leping, sest ämm eraldi raha selle eest ei taha).

Ette tänades.
T

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,

pärandi vastuvõtmisel otsest pärandimaksu kehtestatud ei ole, küll aga tuleb tasuda notaritasu pärimismenetluse läbiviimisel.

Teie ämm võib ka enne surma kinnistu oma poja nimele kirjutada, mis annaks teile võimaluse oma plaanide realiseerimisel edasi minna. Samas võib seada kinnistule eluaegse kasutusõiguse teie ämma kasuks, mis tagaks ämmale kindlustunde. Loomulikult on ka teisi lahenduskäike, kuid selleks, et saaksin teile konkreetsemalt nõu anda, on vaja kindlasti tutvuda kinnistut puudutavate dokumentidega.