Pärimisõigus


Küsimus: Kas tütar võib peale ema surma hakata nõudma mingit osa, kui ema eluajal kinkis oma maja teise tütre pojale?23.02.2015

Minu ema elab talus koos oma ühe tütrega, kuid soovib kinkida kinnistu teise tütre pojale ehk oma lapselapsele nüüd kui elab. Kui peaks juhtuma, et ema sureb, kas võib juhtuda, et teine tütar hakkab oma osa nõudma?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Teie emal on võimalik teha testament oma lapselapse kasuks või kinkida talu lapselapsele koos klausliga kinkelepingus, et jätab endale õiguse elada talus kuni surmani (kinge surma puhuks VÕS § 262).
Kinkelepingu muutmine on komplitseeritud.

Testamendi võib teha nii koduse kui ka notariaalse. Pärimisseaduse kohaselt kehtib kodune testament 6 kuud, notari juurde hoiule antud või notariaalselt tehtud testamendi kehtivusaega piiratud ei ole ning testamente saab muuta uue testamendi tegemisega/testamendi muutmisega.

Seadusejärgne pärimine toimub kui testamenti või kinget surma puhuks tehtud ei ole. Sellisel juhul jagatakse talu mõlema tütre vahel.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee