Pärimisõigus


Küsimus: Kui pärandan testamendiga oma kaasomandi mehele, kas saan määrata, et peale tema surma pärivad meie ühised lapsed?15.05.2015

Tere,
Oleme abikaasaga koos elanud 15a vabaabielus ja nüüd äsja registreerinud. Abikaasal on täiskasvanud poeg eelmisest abielust ja nüüdsest kooselust 2 alaealist last. Abikaasa tingimus registreerimisel oli varalahusus. Kaasomandis on meil maja, mille laenu maksime ja elame 12 aastat. Abikaasa nimel on pere auto, samuti omandatud aktsiad kooselu jooksul ja mõlema poolt parendatud suvila mehe lahusvarana. Nüüd enne abielu kinkis abikaasa suvila oma pojale eelmisest abielust ning testamendiga määras kogu vara samuti samale pojale tehes vaid annakuna kaasomandis oleva maja osa minu nimele. Lisaks nõuab mees, et teeksin nüüd testamendi oma kaasomandis oleva maja osa kohta mehe nimele. Olen väga nördinud, et mind ja lapsi jäetakse testamendist välja. Ilmselt on mul siiski olemas võimalus sundosale ja kas ka sel juhul kui olen annaku saaja, mis tegelikult on meie pere koduks? Kui teen oma kaasomandi osa kohta testamendi mehe nimele, kas siis on võimalik määrata, et peale abikaasa surma näiteks saab minu osa siiski minu lapsed mitte ei läheks jagamisele abikaasa pojaga esimesest abielust?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Hea küsija!

Pärimisseaduse 3. peatükk „Pärimine testamendi järgi“ nimetab sõnaselgelt mitmes paragrahvis ja lõikes, et testament on ühepoolne tehing, millega pärandaja teeb oma surma puhuks korraldusi vastavalt oma viimsele tahtele.

Pärimisseaduse § 6 lg 1 p 3 sätestab, et pärimiskõlbmatu on isik, kes sunni või pettusega takistas pärandajat tegemast või muutmast viimse tahte avaldust või samal viisil sundis teda viimse tahte avaldust tegema või tühistama, kui pärandajal ei olnud võimalik oma tegelikku viimset tahet väljendada.

Seega ei saa Teie abikaasa nõuda, et teeksite kaasomandis oleva maja Teie osa peale testamendi tema kasuks.

Sundosa reguleerib pärimisseaduse § 104, mis sätestab, et kui pärandaja on testamendi või pärimislepinguga jätnud seaduse järgi pärima õigustatud alaneja sugulase, oma vanemad või abikaasa, kelle suhtes pärandaja oli surma hetkel perekonnaseadusest tulenev kehtiv ülalpidamiskohustus, pärandist ilma või on nende pärandiosi vähendatud võrreldes sellega, mille nad oleksid saanud seadusjärgse pärimise korral, on neil õigus nõuda pärijatelt sundosa.

Kui Teie ei ole abikaasa ülalpeetav perekonnaseaduse mõistes, ei ole Teil sundosa nõuet. Selline nõue võiks olla näiteks alaealistel lastel.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee