Pärimisõigus


Küsimus: Kas saan müüa ilma abikaasa nõusolekuta majaosa, mille pärisin juba abielus olles nõukogude ajal kuid maa erastasime hiljem?19.08.2015

Tere!
Sain päranduseks kolmandiku maamajast veel nõukogude ajal. Sel ajal maad ei erastatud ja maa erastamine on tehtud hiljem. Mõlema protseduuri ajal olin ametlikult abielus. Nagu aru saan, on majaosa lahusvara, aga sinna juurde kuuluv maa ühisvara. Kas mul on majaosaga võimalik teostada mingeid toiminguid (näiteks müüa) ilma abikaasalt nõusolekut küsimata või kuuluvad majaosa ja maa nüüd lahutamatult kokku? Abikaasaga me reaalselt koos ei ela juba ammu ja mul ei ole õnnestunud teda ka üles leida.

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Pärandina saadud vara on abikaasade lahusvara. Seega oli majaosa tõepoolest Teie lahusvara.

Riigikohus on korduvalt asunud seisukohale, et abielusuhte ajal maa ostueesõigusega erastamise korral tekib erastatud maale PKS § 14 lg 1 alusel abikaasade ühisomand ka siis, kui hoone, mille juurde maa erastati, kuulus ühele abikaasale lahusvarana.

Seega maa on Teil ühisomandis. Ehitise juurde maa erastamisel ja kinnistamisel muutub elamu maatüki oluliseks osaks ja lakkab olemast vallasasjana kui iseseisev õiguskäibe objekt. Kuna maa kinnistati abielu jooksul, saab kinnistu mõttelisest osast abikaasade ühisvara. Abikaasad teostavad ühisvaraga seotud õigusi ja kohustusi ühiselt, kui ei ole kokku lepitud teisiti. Seega on Teil kinnistuga tehingute tegemiseks vaja abikaasa nõusolekut.

Viide Riigikohtu lahendile: http://www.riigikohus.ee/?id=11&tekst=222505835

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee