Pärimisõigus


Küsimus: Kuidas jaguneb pärand minu ja ema vahel isa surma korral?18.08.2015

Tere!
Isa suri, testamenti ei olnud; kogu vara oli ema-isa abielu ajal soetatud, mina olen ainuke laps. Kuidas jaguneb pärand ema ja minu vahel? Algselt sain notari jutust aru, et jaguneb 3/4 emale ja 1/4 minule; pärimistunnistuses on aga kirjas 1/2 emale ja 1/2 minule?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Pärimistunnistuses on kõik õigesti kirjas, samuti ka notar selgitas teile teie õiguslikku olukorda õigesti.

Seaduse järgi pärib pärandaja üleelanud abikaasa võrdselt pärandaja lapse osaga. See tähendab, et pool teie isa varast (mis on pool teie vanemate ühisvarast) kuulub teile ja teine pool emale. Isa surmaga läks jagamisele temale kuulunud 50% ühisvarast, millest poole saite teie, poole aga teie ema.

Seega pärandvara lähebki jagamisele 50:50 teie ja teie ema vahel, kuid teie ema ja isa ühisvara kuulub nüüd 75% ulatuses teie emale ning 25% ulatuses teile. Ehk pärimistunnistuses on kirjas isa pärandvara jagunemine, notar aga kirjeldas teie vanemate ühisvara jagunemist.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee