Pärimisõigus


Küsimus: Kuidas vormistada volitus pärimisasja alustamiseks ja pärandist loobumiseks?12.10.2015

Tere!
Minu olukord on järgmine: elan püsivalt välismaal ja kaks nädalat tagasi suri minu ema. Testamenti emal minu teada ei ole. Ema võla tõttu soovin pärandist loobuda, kuid endal ei ole võimalust hetkel Eestisse tulla. Võtsin ühendust notariga, kes soovitas vormistada volikirja, mille alusel mind keegi Eestis esindaks. Tahan teha volikirja vanaema nimele ja anda talle õigus minu nimel pärimismenetlus alustada ja pärandist loobuda.
- Kas saan vanaema volitada isegi kui tal on välismaalase pass (ise olen Eesti kodanik)?
- Plaanis on teha tähtajaline notariaalne volitus saatkonnas. Siinse Eesti esinduse konsulil on notariaalse tõestamise õigus. Kas pean ise volituskirja kirjutama või tegeleb saatkond nii dokumendi koostamise kui ka tõestamisega?
- Lisaks tahaksin küsida järgmist. Olen abielus, kuid lasteta, perekonnanime ei ole muutnud. Minu perekonnaseis kajastub ka elanikeregistris (peale abielusõlmimist edastasin kõik vajalikud dokumendid Eesti saatkonda andmete korrastamiseks). Kas minu välismaalasest abikaasa on samuti pärijate hulgas? Kui jah, siis mida peab tema tegema pärandist loobumiseks?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Mis puudutab volikirja, siis selle võib tõepoolest ka konsul koostada, kui tal vastav õigus on. Antud juhul on väga hea, et konsul saab ise volikirja notariaalselt tõestada, sest pärimismenetluse algatamiseks on vaja notariaalselt tõestatud volikirja. Volituse sisu ja ulatuse määrab esindatav volituse andmisel. Samuti tuleb volituses märkida ka vanaema andmed. Volitus lõppeb, kui esindaja on teinud tehingu, milleks volitus oli antud või volituses soovitud tehingu tegemine on muutunud võimatuks. Kui volitus oli antud kindlaksmääratud tähtajaks, siis lõpeb volitus selle tähtaja möödudes.

Pärandist loobumisele ei ole kehtestatud isiklikkuse nõuet, mistõttu saab pärandist loobuda esindaja kaudu üldiste reeglite kohaselt. Antud juhul ei mängi rolli ka vanaema kodakondsus.

Kui isik, kellel on pärimisõigus (antud juhul Teie kui küsija), loobub pärandist, siis on pärijaks tema asemel see isik, kes päriks juhul, kui loobujat ei oleks. Seega ei ole teie abikaasa pärijate ringis ning sellest tulenevalt ei ole tal vaja ka pärandist loobumiseks samme astuda.
Kui pärandajal ei ole ühtegi alanejat sugulast, asuvad pärima teise järjekorra pärijad, kelleks on pärandaja vanemad ehk küsija vanavanemad. Kui üks või mõlemad vanemad on surnud enne pärandajat või pärandist loobunud pärivad selle vanema asemel tema alanejad ehk esmalt pärandaja vennad-õed ja poolvennad-poolõed.
Kui ei ole ka ühtegi teise järjekorra pärijat, siis asuvad pärima kolmanda järjekorra pärijad - pärandaja vanavanemad. Kui üks või mõlemad vanavanemad on surnud enne pärandajat või pärandist loobunud pärivad selle vanavanema asemel tema alanejad ehk esmalt pärandaja tädid-onud.

Ka teise ja kolmanda järjekorra pärijate osas kehtib reegel, et kui pärija on surnud enne pärandajat või pärandist loobunud, siis tema asemele asuvad pärima tema lapsed, kui laps on surnud, siis tema lapsed jne.

Kui ei ole ka kolmanda ringi pärijaid, siis pärib kohalik omavalitsus, kus pärandaja elas surma päeval.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee