Pärimisõigus


Küsimus: Kas pärib ka abieluvälises suhtes sündinud laps?05.09.2011

Tere!
Oleme abielus olnud 21 aastat, abikaasa ei soovi lahutust. Meil on kaks täiskasvanud poega. Mees läks 7 kuud tagasi teise naise juurde, kellega tal on kahe-aastane poeg ja abikaasa on võtnud lapse oma nimele. Meil on ühisvara, mida me ei ole ära jaotanud. Tekib küsimus, kui abikaasaga midagi juhtub, kuidas vara jaotatakse. Abikaasa ütleb, et oleme abielus ja sellel teisel naisel ei ole õigus meie varast midagi pärida.
Kuidas pean käituma, et mina ja mu pojad varast ilma ei jää? Kuidas vara sel juhul jaotatakse?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
Kui teie abikaasaga peaks midagi antud hetkel juhtuma, siis situatsioonikirjelduse kohaselt ning eeldades, et testamenti ei ole vormistatud, oleksid teie abikaasa pärijateks teie, kui abikaasa ja tema alanejad sugulased ehk siis teie 2 ühist poega ja ka 2-aastane poeg.

Kui abikaasa lahutust ei soovi aga teie seda tahate, on teil alati võimalik pöörduda motiveeritud hagiavaldusega kohtusse ja nõuda kohtu kaudu lahutust.

Kas teil oleks kasulik või mõistlik nõuda samaaegselt lahutusega ka ühisvara jagamist, tuleks eelnevalt hoolikalt läbi kaaluda ja hinnata olukorda konkreetselt teie situatsioonist johtuvalt sh arvestades vara väärtust, sellel lasuvaid kohustusi (kui neid on), võimalike kulutuste kaasnemist vara jagamise protsessi käigus ect.

Lugupidamisega,

Kairi Pobbul
kairi@tsp.ee