Pärimisõigus


Küsimus: Kas saan pärimist veel kuidagi kohtus vaidlustada, kui ei ole saanud teadet võimaliku pärimise kohta?04.10.2016

Tere!
Mu isa suri 14 aastat tagasi. Tal oli kahepeale tema teise abikaasaga (kellest ta surma ajaks juba lahutatud oli) ostetud korter. Kuna ma isaga viimastel eluaastatel väga ei suhelnud, siis mina sellest teadlik ei olnud ja tema surma järgselt ei tulnud isegi selle peale, et uurida midagi päranduse kohta. Alles nüüd sain peretuttavalt teada korteri kohta ja leidsin üles notaribüroo, kes pärandiga tegeles. Sealt öeldi, et 2 aastat tagasi olevat nad saatnud mulle rahvastikuregistri-järgsesse elukohta teate, mida ma ei saanud, kuna reaalselt selles kohas ma ammu enam ei elanud. Seega pärimine aegus ja pool korterist läks linnale. Sealt samast notaribüroost öeldi mulle, et mul pole enam mingit õigust ega võimalust seda ikkagi endale taotleda. Kas see vastab tõele, et isegi kohtu kaudu poleks lootust midagi saada? Või kui saaksin, siis kas viimased 2 aastat korterit hallanud linnal on õigus selle eest mingit tasu nõuda? Kui suur see oleks? Kas on mõtekas sellist protseduuri üldse ette võtta, kui see pool korterit ole väga suur summa?
Ette tänades,

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

PärS § 125 lg 3 järgi kui ükski pärija ei ole teada ega teata endast ühe kuu jooksul pärija väljaselgitamise üleskutsemenetluses üleskutse avaldamisest arvates või kui endast teatanud isik ei suuda ühe kuu jooksul üleskutsemenetluse tähtpäeva möödumisest arvates oma pärimisõigust tõendada, eeldatakse, et seadusjärgne pärija on pärandi avanemise koha kohalik omavalitsusüksus või PärS §-s 18 nimetatud juhul riik.

Sama paragrahvi lg 4 järgi võib pärija käesoleva paragrahvi lõikes 3 nimetatud juhul pärandi omavalitsusüksuselt või riigilt vastavalt PärS §-le 146 välja nõuda.

PärS § 146 lg 1 ütleb, et isik, kes valdab pärijana pärandvara, kuid ei ole õigustatud pärima, on kohustatud pärijale, testamenditäitjale või pärandi hooldajale pärandvara välja andma.

PärS § 146 lg 3 järgi on pärandvara välja andnud isikul õigus üleantavast pärandvarast maha arvata pärandaja matuse kulud, mis on tema kantud, samuti seadusjärgsele pärijale ja testamendi ning pärimislepingu korralduste täitmiseks üleantu.

PärS §146 lg 4 järgi lähevad koos pärandiga pärijale üle kohustused, mille pärandvara vallanud isik pidi endale võtma pärandvara valdamise tõttu.

Korteri haldamise eest ei tohiks mingisugust nõuet olla, kuna sellelt saadi eelduslikult ka kasutuseeliseid.

TsÜS § 155 lg 1 järgi on omandiõigusest tuleneva väljaandmisnõude ning perekonna- ja pärimisõigusest tuleneva nõude aegumistähtaeg 30 aastat nõude sissenõutavaks muutumisest, kui seaduses ei ole sätestatud teisiti.

Kuid selleks, et täpsem vastus anda, tuleks täiendavalt analüüsida kõiki asjaolusid ja dokumentatsiooni antud asjas.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee