Pärimisõigus


Küsimus: Mis saab varast, mille pärib piiratud teovõimega isik, kelle eestkostja on vald?06.10.2016

Tere.
peres on 2 last, üks neist on täiskasvanud isik piiratud teovõimega (püsikujuline skisofreenia) ja tema eestkostjaks on vald. Mis saab talle pärandatavast varast, kui kunagi peaks vanemaga midagi juhtuma ja testamenti pole tehtud. Kas pärijaks on siis vald, kuna ta ise enda vara ei halda?
Mis õigused on sel juhul eestkostajal ja teisel lapsel?

Vastus: Piret Pallo, vandeadvokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Ka piiratud teovõimega isik saab vara pärida. PärS § 13 lg 1 järgi on esimese järjekorra seadusjärgsed pärijad pärandaja alanejad sugulased. Seega päriksid mõlemad lapsed. Kui piiratud teovõimega isikul on olemas eestkostja, siis vara eest hoolitseb eestkostja.

PKS § 183 lg 1 sätestab, et eestkostetava vara peab eestkostja hoolsusega valitsema, säilitama ja võimaluse korral suurendama. Muu hulgas peab eestkostja nõudma õigel ajal sisse eestkostetavale kuuluvad nõuded ning valitsema eestkostetavale kuuluvat kinnisvara.

PKS § 187 loetleb mida ei või eestkostja kinnisvaraga ilma kohtu loata teha ning PKS § 188 loetleb teised tehingud, mida ei või ilma kohtu loata teha.


Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Lugupidamisega

Piret Pallo
Advokaadibüroo LMP
vandeadvokaat

Tallinn | Tartu | Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee