Pärimisõigus


Küsimus: 60 aastat tagasi Venemaal sõlmitud abielu ei võimalda pärimismenetlust lõpule viia08.09.2011

Suri eakas inimene, kellel lapsi ei olnud. Tema õde esitas notarile avalduse korteri pärimiseks. Tekkis takistus: lahkunud õde oli kunagi (enam kui 60 aastat tagasi) Venemaal elades abiellunud ühe mehega. Koos nad ei ole elanud. Abielu jäi lahutamata. Mõlemad õed tulid Eestisse 1950-ndatel aastatel. Kodakondsus: eesti; emakeel: eesti keel. Mis saab edasi, kas pärimine jääbki katki, sest seda nn. abikaasat Venemaa avarustelt leida ei ole ju võimalik? Ta on veel eakam kui lahkunud õde (eeldatavasti ca 100-aastane).
Aga kui see mees võis seal Venemaal kunagi uuesti abielluda, ilma eelmist abielu lahutamata, kas siis see sealne võib-olla väljailmuv uus abikaasa ja käesoleva abieluga mitteseotud lapsed on ka pärijad? Või kehtib asjaolu, et eelmine abielu on lahutamata?
Tegelikult puudub täielikult informatsioon selle õe Venemaa-abikaasa kohta.
Väga võimalik, et on juba ea tõttu surnud. Üks on kindel, Eestisse ta ei tulnud. Tõenäoliselt on ta Venemaa kodanik.
Mida edasi teha? Kas pärimine jääbki ära või on Eestis elaval eakal õel siiski võimalik korter pärida? Õel ei ole ju mõtet selle tühjalt seisva korteri kommunaalmakseid ka maksta, kui ta seda pärida ei saa?
Lisainfo: pärimistoiming algatati ca 6 aastat tagasi, s.t. eelmise Pärimisseaduse kehtivuse ajal.
Kas ja kuidas oleks võimalik see pikaleveninud pärimine lõpule viia?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,

Esitatud informatsiooni baasil ei ole kahjuks võimalik teile konkreetset nõu või vastust anda, liiga palju asjaolusid jääb segaseks. Kas Venemaal sõlmitud abielu on kehtiv või kehtetu, saate kontrollida ainult Venemaalt. Pöörduge oma küsimusega Vene Saatkonna poole, kes oskavad teid kindlasti edasi aidata.
Mis puudutab pärimise käiku ja selle lõpetamist, siis ajab seda asja notar. Paluge notaril end aidata.