Pärimisõigus


Küsimus: Pärimine Rootsi riigis07.10.2011

Tere!

Soovin teada pärimise kohta Rootsi riigis (ise elan Eestis). Asjaolud on järgmised:

Minu vanaisa suri 1985.a Alingsasis Rootsis. Enne seda oli ta teinud 1975.a testamendi oma elukaaslasele Rootsis, kes peale surma ka päris kogu vanaisa vara. Võtsin testamendi oma allkirjaga vastu. Kuu aja pärast suri ka vanaisa elukaaslane ja kuna tal pärijaid polnud, läks vara riigile. Kui vanaisal poleks olnud testamenti oma elukaaslasele, siis oleksin mina olnud ainuke pärija kui tema alanev veresugulane.
Testamendis on ka lõige, mis käsitleb pärandi seadusliku osa (rootsi k. laglott) küsimust. Laglott peaks olema pool osa pärandist ehk sundosa.

Seega minu küsimus seisneb selles, et kui pikk aeg on pärandi sundosa sisse andmiseks Rootsi riigis (oleks nagu kuulnud, et 30 aastat, on see võimalik?). Kas nimetatud asjaoludest lähtuvalt võib minu nõudeõigus ka välistatud olla?


Ette tänades

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,

antud olukorras soovitaksin Teil pöörduda ennekõike kas Rootsi Saatkonna poole Eestis, et ammutada esialgset informatsiooni pärimismenetluse ja selle tähtaegade kohta Rootsis või võtke palun ühendust mõne advokaadiga Rootsist.