Pärimisõigus


Küsimus: Kas lastel on õigus pärandile, kui ema päris isa järel ja nüüd tahab kõik kaugele sugulasele pärandada?16.04.2018

Tervist!
Ema päris aastaid tagasi isa surma järel kogu ta vara (lapsed ei saanud midagi). Nüüd on ta aga pärandi teinud kaugelt sugulasele jättes oma kolm last kõigest ilma. Kas lastel on õigus pärandile?
Elame mehega koos 8 aastat kuid pole abielus. Mõlemal on lapsed, kuid pole ühiseid lapsi. Kuidas käib pärimine kas minu või tema surma korral. Enne kooselu on mul ostetud pangalaenuga korter mida maksan ka praegu ning auto. Kas see on minu vara või ühisvara?

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Testamendiga saab isik jätta vara enda tahte järgi nendele, kellele soovib. Sellisel juhul reeglina ei teki lastel õigust pärandvara pärida. Erandina võib tekkida sundosa nõue nendel sugulastel, kellel muidu oleks õigus pärida (praegusel juhul pärandaja lapsed), kuid kes on kas alaealised, või alla 21-aastased ning omandavad endiselt haridust, või täiskasvanud lapsed, kes ei suuda end ise üleval pidada.
Mitteabielulise kooselu puhul ei teki kooselupartnerite vahel ühisvara. Seega kuulub vara sellele, kes selle soetanud on. Kui isikul ei ole tehtud testamenti või pärimislepingut, pärivad seaduse järgi tema pärandvara tema lapsed ning abikaasa.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal.

Aldo Vassar
Advokaadibüroo LINDEBERG
advokaat

Tallinn | Tartu | Pärnu
Tel: 625 2000
E-post: info@lindeberg.legal
www.lindeberg.legal