Pärimisõigus


Küsimus: Kuidas saab pärandit vormistada, kui inimene on dementne?14.10.2020

Tere
Selline huvitav seis. Naabrinaine soovib pärandi mulle teha aga talu on kahes osas millest osa kuulub naabrimehele. Elavad koos kenasti. Kui teema üldse esile tõusis, oli naabrimehega kõik ok ja oli asjadega päri aga olin ise ära jne. Kahjuks on nüüd asjad pahasti, kuna naabrimees on dementne ja ei mäleta isegi oma naist. Kuidas sellises olukorras toimida?
Tänud vastamast

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Täisealist isikut, kellel esineb vaimuhaigus, nõrgamõistuslikkus või mõni muu psüühikahäire ja kes ei ole seetõttu võimeline kestvalt aru saama oma tegudest või neid juhtima, loetakse piiratud teovõimega isikuks. Isik, kellel on diagnoositud dementsus, ei suuda reeglina iseseisvalt tehinguid teha. Kui notar on veendunud, et osalejal puudub vajalik teo- või otsusevõime, keeldub ta tehingut tõestamast ehk testamenti teha ei saa.

Seega kui Teie naabrimehel ei ole tehtud testamenti ajal, mil ta veel dementne ei olnud, siis toimub pärimine seadusjärgselt. Sellises olukorras on naabrinaisel võimalik oma osa kohta teha testament, millega jätab temale kuuluva vara Teile.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal