Pärimisõigus


Küsimus: Kas pärijal, kes pole vanemate maja hooldusse üldse panustanud, saab pärida 1/8 või saab selle ka vaidlustada?14.10.2020

Ema surma järel 2010 päris mu vend 1/8, õde 1/8 ja mina 3/4. Olen selles majas elanud terve elu ja hiljuti kolis sinna ka mu vend. Olen teinud majas remonti ja ostnud sinna kõik vajaliku ning vend on väikse osaga toetanud. Kuid kui õde pole aastaid näidanud üles huvi maja vastu ega toetanud rahaliselt, siis kas tal on õigus võtta 1/8 majast enda käsutusse või on mõned seadused, mis sellist tegevust takistavad?

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Kui Teie ema tegi testamendi, millega Teie osad selliselt ära jagas, siis on Teie õel õigus oma osale majast isegi siis, kui ta siiani maja vastu huvi üles näidanud ei ole. Maja on Teie kolme kaasomandis. Kaasomand on kahele või enamale isikule üheaegselt mõttelistes osades ühises asjas kuuluv omand.

Kaasomanikul on õigus teha asja säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste kaasomanike nõusolekuta, kuid ta võib teistelt kaasomanikelt nõuda asja säilitamiseks vajalike kulutuste hüvitamist võrdeliselt nende osadega. Seega võite oma õelt nõuda vastavalt tema osa suurusele majas tehtud kulutuste hüvitamist, kuid peate seejuures silmas pidama, et tegemist oleks vajalike kulutustega.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal