Pärimisõigus


Küsimus: Kui testamendiga seatakse mulle tasuta elamisõiguse pärandatavas majas, kas siis pärijal on keelatud minu eluajal maja müüa?14.10.2020

Tere, Küsimus tekkis seoses kinnisvara pärandamisega vanaisalt lapselapsele. Nimelt minu isa soovib teha testamenti oma lapselapsele (ehk siis minu pojale) kuid jätta mulle tasuta elamisõigus selles pärandatud majas. Sooviksin teada, kas minu poeg saab seda maja müüa minu eluaja jooksul? Või on vajalik lisada kohustus/müügikeeld minu elupaevade lõpuni kuni ma selles majas elan? Kas see müügikeeld on ka seaduse mõistes kehtiv ja kohustab seda järgima?
Ette tänades,

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Testaator võib testamendis pärija nimetada edasilükkava tingimusega. Seega näiteks märkida, et poeg pärib maja peale Teie surma. Sellisel juhul ei ole Teie pojal Teie eluajal maja võimalik müüa.

Lisaks on võimalik Teie kasuks seada isiklik kasutusõigus ehk Teie tasuta elamisõigus, mis küll ei välista iseenesest maja müümist poja poolt, kuid ka uuel omanikul tuleb sellisel juhul lubada Teil Teie eluaja jooksul majas elada.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal