Pärimisõigus


Küsimus: Kui suured õigused on poole maja pärinud onul ja onupojal sellele majale kui nad pole kunagi seal elanud, ega ka remontinud?14.10.2020

Tere.
Minu isa sai kunagi päranduseks maja oma vennaga pooleks (pool minu isa, pool minu onu). Selles majas on elanud meie pere (mina, vend, ema, isa) minu onu ei ole seda maja remontinud ega ka maad hooldanud (muru niitmine jne). Kui minu onu ja isa ükskord enam ei ole, kas on õigus mu onupojal nõuda, et mksaksime pool maja talle kinni? Kui suured õigused on minu onul ja onupojal sellele majale kui nad pole kunagi seal elanud, ega ka remontinud seda maja?

Tänan

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Kaaspärijate puhul kohaldatakse kaasomandi sätteid. Kaasomand on kahele või enamale isikule üheaegselt mõttelistes osades ühises asjas kuuluv omand. Kaasomanike osad ühises asjas on võrdsed, kui seaduses või tehinguga ei ole sätestatud teisiti. Seega on Teie onul majale samasugune õigus nagu Teie isal. Kaasomanikul on õigus teha asja säilitamiseks vajalikke toiminguid teiste kaasomanike nõusolekuta, kuid ta võib teistelt kaasomanikelt nõuda asja säilitamiseks vajalike kulutuste hüvitamist võrdeliselt nende osaga. Seega on Teie isal õigus onult nõuda vajalike kulutuste hüvitamist võrdeliselt tema osaga, kuid majas elamine ega remonditööde teostamine ei võta onult omandiõigust ära.

Kui Teie onu ükskord enam ei ole ning ta oma ½ suuruse osa jätab oma pojale, siis on onupoeg kaasomanik. Kaasomanikul on õigus nõuda kaasomandi lõpetamist. Seega ka olukorras, kus Teie isa ja onu enam ei ole ning pärijateks olete Teie ja Teie onupoeg, on võimalik kaasomand lõpetada. Üks kaasomandi lõpetamise viis on anda asi ühele kaasomanikule, pannes neile kohustuse maksta teisele kaasomanikule nende osa rahas välja.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal