Pärimisõigus


Küsimus: Kas testamendijärgse pärija surma korral pärib tema laps?13.04.2021

Tere
1. Mehe sugulane tegi testamendi ja määras vara ainupärijaks minu abikaasa (meil on varalahusus). Oleme mehega abielus ja meil on 1 laps.
Kui nüüd abikaasa peaks enne testamendi realiseerumist (ehk oma sugulase surma) surema, siis millised õigused on minul, kui testamenti ei muudetagi ja mehe sugulane sureb? Kas mina pärin koos meie ühise lapsega pärandatava vara?
2. Tegelikult sarnane teema on ka onuga, kes määras testamendiga pärijaks minu. Kui nüüd mina peaksin enne onu surema, siis kas pärandi saajaks saab automaatselt minu laps? Või peaks onu lisama testamenti asepärijad? Millisel juhul asepärijaid üldse kasutada?
3. Kui onu teeb testamendile lisaks notariaalse dokumendi (sest notar oli öelnud, et testamendis selline korraldus ei päde ja on vaja eraldi dokumenti), kus määrab oma pärandatava vara/maamaja kasutusõiguse minu vennale, siis kui kaua selline korraldus seaduslikult kehtib? Kas ka peale onu surma pean lubama vennal maamaja kasutada, kuigi pärand on siis minu nimel? Kas mitte mina ei peaks oma varaga seotud õigusi otsustama?
Tänan!

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Teie kirjelduse põhjalt tuleks nii Teie mehe sugulasel kui ka Teie onul nimetada asepärijad juhuks, kui pärijaks nimetatud isik sureb enne pärandi avanemist. Kui Teie abikaasa sureb enne oma sugulast, kes Teie abikaasa pärijaks nimetas, siis Teie ja Teie laps automaatselt ei päri. Samuti ei ole automaatselt onu vara pärijaks Teie laps.

Kasutusõiguse kestus peab olema märgitud notariaalses dokumendis.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal