Pärimisõigus


Küsimus: Kas mul on oma surnud isa testamenti õigus näha?25.10.2021

Tere, elan Soomes ja seetõttu ei tunne hästi Eesti pärimisõigust. Isa suri enne lihavõttepühi. Isa elas oma abikaasaga, kes on veel elus. Nemad tegid isa ütluse põhjal testamendi.
1. Kas minul on õigus näha ja tutvuda testamendiga?
2. Kellele siirduvad isa pangaarvel olevad rahad?
3. Kes võib kasutada isa nimel olnud autot või müüa seda ja kellele kuuluvad müügitehingust saadavad rahad?
Ühiseid lapsi neil ei olnud. Mina olen isa ainus laps ja abikaasal on üks laps. Meil, lastel, on kõigil lapsed.

Tervitustega siit teisepool lahte

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Saan Teie poolt toodud asjaoludest aru nii, et tegemist on koduse testamendiga, st tegemist ei ole notariaalselt tõestatud ega notarile hoiule antud testamendiga. Kui koduse testamendi tegemisel on järgitud seaduses sätestatud vorminõudeid, siis on tegemist kehtiva testamendiga. Juhul, kui mingil põhjusel testamenti ei ole või kui see ei kehti, siis toimub seadusjärgne pärimine ning pärijateks olete võrdsetes osades Teie ja isa abikaasa ehk pärandvara kuulub teile ühiselt. Pärandvara koosseis sõltub sellest, kas isal ja tema abikaasal oli varasuhteks valitud varaühisus või mitte. Varaühisuse puhul lähevad abikaasade ühisomandisse varaühisuse kestel omandatud esemed ning abikaasade muud varalised õigused. Pärandvara hulka kuulub ühe abikaasa surma puhul sellisel juhul pool ühisvara hulka kuuluvatest esemetest ja õigustest.

Kui testament on kehtiv, siis tuleb vaadata testamendi sisu. Kui testamendiga on määratud, et pärijaks on ainult isa abikaasa, siis saab kogu vara endale abikaasa, st nii raha, auto kui ka muud esemed.
Igal juhul on teil õigus testamendiga tutvuda.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal