Pärimisõigus


Küsimus: Kas minu ema uue mehe laps on ka minu ema pärija?15.09.2021

Tervist. Minu ema abiellus mehega ja sellel mehel oli ka alaealine laps. Nüüd laps on suureks kasvanud ja elab oma elu. Nendel on ühine perekonnanimi nüüd ehk minu emal, tema mehel ja mehe lapsel. Kuna emal on endal ka 2 last siis küsimus selline - emal on maja, kus hetkel emal pärandajad ei ole. Maja oli pärandatud emale veel vanaema kaudu aga nüüd kui emad enam poleks kas siis pärandajaks jääks ikka oma lastele või sinna kuulub ka selle mehe laps ka nüüd sisse? Kas siis kasulaps ka pärib minu ema vara ja maja? Kas oleks parem siis, et ema teeks testamendi sest ema ise ei soovi sellele kasulapsele midagi jätta.

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Testamendi puudumisel toimub pärimine seadusjärgselt. Pärimisseaduse järgi on lapsed esimese järjekorra pärijad. Nende kõrval on pärijaks ka üleelanud abikaasa. Abikaasa pärib pärandaja laste kõrval võrdselt pärandaja lapse osaga, kuid mitte vähem kui ühe neljandiku pärandvarast.

Kui ema sai maja omanikuks pärimise teel, siis nimetatud maja ühisvara hulka ei kuulu ehk ema surma korral läheb maja täies ulatuses pärandvara hulka.

Teie ema abikaasa laps ei ole seadusjärgse pärimise korral Teie ema pärija, kuna ta ei ole Teie ema alaneja sugulane.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal