Pärimisõigus


Küsimus: Kuidas teada saada kes saab vanaema surma järel korteri, kuna ta rääkis, et see saab mulle aga kas ka mingi testament on, ei tea?15.09.2021

Tere

19.05.21 suri mu vanaema. Mis saab edasi tema korterist? Kuhu peab pöörduma?
Ta rääkis pidevalt, et korter jääb mulle (lapselaps), aga me ei tea kas ta tegi mingi reaalse dokumendi selle kohta. Elab ka tema poeg ehk minu isa. Minu arvates ikkagi siis läheb korter minu isale.
Lisaks - ma ise elan 200km oma vanematest ja ei saa tegeleda nt korteri välja üürimisega jne. Mu vanemad aga liiga vanad selleks ega oska. Kas ja kui kiirelt saab korteri nt müüki panna?

Tervitades

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Pärijate väljaselgitamiseks tuleb pöörduda notari poole. Avalduse saab esitada näiteks eeldatav pärija, kelleks käesoleval juhul on Teie isa.

Testament on võimalik teha ainult kirjalikus vormis. Kui testamenti tehtud ei ole, toimub seadusjärgne pärimine. Seaduse kohaselt on esimese järjekorra seadusjärgseteks pärijateks pärandaja alanejad sugulased ehk pärandaja lapsed. Lisaks pärib abikaasa esimese järjekorra pärijate kõrval võrdselt pärandaja lapse osaga, kuid mitte vähem kui ühe neljandiku pärandist.

Korteri käsutusõigus (õigus müüa) kuulub asjaõigusseaduse alusel omanikule, seega kui pärimismenetluse käigus selgub, et seadusjärgseks pärijaks on Teie isa, on temal õigus ka otsustada korteri müügi ja muu sellega seonduva üle.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal