Pärimisõigus


Küsimus: Millised on võimalused testamendi õigustühiseks tunnistamiseks testamendist välja jäetud abikaasal?15.09.2021

Millised on võimalused testamendi õigustühiseks tunnistamiseks testamendist välja jäetud abikaasal, kui tegu on abikaasade varalahususega ning ka õigust sundosale ülalpidamiskohustuse näol abikaasal ei ole?

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Testamendi tühistamise õigus pärimisseaduse kohaselt on testaatoril endal. Testamendi näol on tegemist testaatori isikliku tehinguga, millega teeb ta korraldusi oma surma puhuks pärandi kohta. Seega on pärandajal õigus ise valida, keda ta pärijaks nimetab ning kellele oma vara pärandab.

Pärast pärandaja surma saab testamendi tühistamiseks hagiavalduse kohtusse esitada ka isik, kes oleks õigustatud pärima testamendi või selle osa kehtetuse korral, kui testamendi tegemisel esines asjaolu, mis annab vastavalt tsiviilseadustiku üldosa seadusele aluse testamendi tühistamiseks. Nendeks asjaoludeks võib olla näiteks pettus või asjaolu, et pärandaja ei olnud testamendi tegemise ajal võimeline aru saama testamendi sõlmimise asjaoludest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal