Pärimisõigus


Küsimus: Kes on pärijad kui venna surma järel sureb ka teine vend, kas tema lapsed või ka abikaasa?28.10.2021

Tere,

On kaks venda, R ja A. R on lastetu lesk, A-l abikaasa ja lapsed. Mõlemad vanad mehed on teovõimetud ja lamavad hooldekodudes. A naine andis sisse avalduse, et temast saaks A eestkostja. Kui nüüd juhtub, et R lahkub, siis on pärija A ja kui abikaasa millalgi eestkostjaks saab, võib ta pärandi A eest vastu võtta?
On ka teine variant - R lahkub ja varsti ka A. Abikaasa pole veel eestkostjaks saanud kuna protsess võtab aega. Kes siis on pärija? Kas abikaasa ja lapsed või ainult lapsed sest isa enam ei ole ja seaduse järgi oleks nad oma lastetu onu otsesed pärijad?

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Kui kummalgi vennal ei ole tehtud testamenti, siis toimub pärimine seadusjärgselt. Kui R-il lapsi ehk esimese järjekorra pärijaid ei ole, siis on pärijateks teise järjekorra seadusjärgsed pärijad ehk pärandaja vanemad ja nende alanejad sugulased. Kui mõlemad vanemad on surnud, siis pärivad vanemate alanejad sugulased. Käesoleval juhul on R-i surma korral pärijaks A.

Iga õigusvõimeline isik on pärimisvõimeline, st A pärimisvõime ei ole kuidagi sellega välistatud, kui A-le on määratud eestkostja. A saab ikkagi pärijaks, kuid tema eestkostja (abikaasa) võib kohtu nõusolekul vara käsutada.

Kui A sureb pärast R-i, siis pärijateks on nii A abikaasa kui ka lapsed.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal