Pärimisõigus


Küsimus: Kuidas jaguneb surnud venna pärand -surnu abikaasa, kaks last ja 1 laps eelmisest abielust?28.10.2021

Vend on surnud, surnu abikaasa, kaks last ja 1 laps eelmisest abielust, kuidas on päranduse jagamine? Lesel on firma, kas see läheb ka ühisvarasse. Eelmisest abielust laps on teavitatud pärandusest kuid ei vasta ja ei keeldu ega nõusolekust, elab Šveitsis. Kuidas edasi toimida ja kuidas on jagamine sugulaste vahel?

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Kui vennal ei olnud testamenti, siis toimub pärimine seadusjärgselt. Venna seadusjärgseteks pärijateks on tema abikaasa ja kolm last, kõigi pärandiosa suuruseks on ¼.

Pärandvara koosseis sõltub sellest, kas vennal ja abikaasal oli varaühisus või varalahusus.

Pärija võib pärandi vastu võtta või pärandist loobuda. Kui pärija kolme kuu jooksul pärandaja surmast ning oma pärimisõigusest teadasaamisest pärandist ei loobu, siis loetakse ta pärandi vastu võtnuks ja ta kantakse pärimistunnistusele. Probleem võib tekkida hiljem vara käsutamisega, näiteks pärandavara hulka kuuluva kinnistu võõrandamiseks peavad nõus olema kõik pärijad, sh ka Šveitsis elav pärija. Samuti ei anna pank surnud isiku kontol olevat vara välja, kui kõik pärijad ei ole kohal.

Pärimismenetluse algatamiseks tuleb pöörduda notarisse.
Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal