Pärimisõigus


Küsimus: Kas saan õelt välja nõuda osa rahast mis ta kadunud isa kontolt omale kandis?28.10.2021

Tere
Minu 93-aastane isa suri 2 aastat tagasi. Isa pidevalt kordas, et raha, mis jääb peale tema surma, jäävad minule ja minu õele võrdsetes osades, kuid minu teada kirjalikku testamenti ta pole teinud. Kaks päeva enne surma olles täiesti selgel mõistusel ütles isa minule, et ta ei usalda õde ja palus kontrollida tema pangakontot. Isa kahtlustas, et õde, kes haldas isa pangakontot, kuritarvitas oma õigusi ja kasutas pangakontol olevaid vahendeid enda kasuks. Kuna isa ei valdand eesti keelt, silmanägemine oli tal halb, haigete jalgade tõttu ei saanud ise minna pangakontorisse ei osanud ta kontrollida pangakonto väljavõtet. Kuid ta kirjutas kõik oma väljaminekud üles ja ütles mulle, kust ma võin leida tema paberid. Kahjuks isa suri ja ma ei jõudnud tema palvet täita. Õega on mul äärmiselt halvad suhted, õigemini me ei suhtle üldse. Isa matuseid korraldasin mina. Vahetult enne isa surma (õigemini surma päeval) õde kandis kõik rahalised vahendid isa arveldusarvelt enda arveldusarvele. Seejärel kandis minule 1/2 tema sõnul arveldusarvel olevast rahast lisades 1/2 matmise kuludest. Isa sõnul pangas tal pidi olema ligi 25000€, õde aga kandis minule alla 4000€. Palvele esitada minule isa pangakonto väljavõtet, ütles ta et arveldusarve suletud ja väljavõtet pole võimalik saada. Paar kuud tagasi korrastasin isalt jäänud dokumendid, pildid jms. Ja nende asjade vahel leidsin isa mainitud paberid, s.h. ka pangakonto väljavõtte, kust selgus, et õde oli tõepoolest kandnud endale ca 16000€, kusjuures makse selgituseks märkis, et see on isa kingitus temale. Mind ei ole sellest keegi teavitanud. Nagu ma sain aru, kirjalikku kinkelepingut pole.
Seoses sellega on mul järgmine küsimus: kas mul on õigus ka sellele rahale, mis õde pettusega kandis isa arvelduskontolt endale?

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Teie küsimusest ei nähtu, kas notar on pärimismenetluse läbi viinud või mitte. Notar saab kindlaks teha, kui palju oli pärandaja surma hetkel tema kontol raha ning kas Teie õde võttis endale rohkem raha kui ta oleks vastavalt pärandiosa suurusele pidanud saama. Kontol olev rahajääk tehakse kindlaks surma päeva seisuga. Juhul, kui õde võttis raha välja enne surma päeva, siis ei kuulu see raha pärandvara koosseisu. Juhul aga, kui õde võttis raha välja surma päeval, siis kuulub pool kontol olevast rahast Teiele kui pärijale ja Teil on õe vastu nõudeõigus. Notar selgitab pärimismenetluse käigus välja pärandvara koosseisu ja selgitab pärandvara jagunemise.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal