Pärimisõigus


Küsimus: Kuidas peksime toimima, kui üks pärijatest ei ole notariaalselt koostatud testamendiga sisuga nõus?28.10.2021

Tere!

Kuidas peksime toimima, kui üks pärijatest ei ole notariaalselt koostatud testamendiga nõus? Täpsemalt siis sellega, kuidas testamendi koostaja jaotas oma vara. Praeguseks on pärimine jõustunud ning notari jutu järgi läinud vara võrdselt kõigi pärijate omandisse.
Kui kokkuleppele ei ole võimalik jõuda, kas siis kohtusse peaks pöörduma üks või kõik pärijad?
Kas on võimalus, et testamendis soovitu jääb ellu viimata?

Ette tänades!

Vastus: Aldo Vassar, advokaat, Advokaadibüroo LINDEBERG, www.lindeberg.legal

Kui saan Teie küsimusest õigesti aru, siis on pärandaja nimetanud mitu isikut enda pärijateks. Teie küsimusest ei ole aga üheselt selge, kas pärandaja nimetas testamendis konkreetselt millised varaesemed pärandas millisele pärijale. Kui pärandaja pärandas pärijale varaesemed, siis nende kuuluvuse üle konkreetsele pärijale vaidlust olla ei saa. Notar viib läbi pärimismenetluse ja tõestab pärimistunnistuse, milles on kirjas pärijad ja pärandvara koosseis. Testamendi vaidlustamiseks peab olema seaduses sätestatud alus ning pelgalt see, et pärijatele ei meeldi, kuidas testaator oma vara pärijate vahel jaotas, ei ole testamendi tühistamise aluseks. Testamendi tühistamiseks on vaja tsiviilseadustiku üldosas toodud põhjuseid, st testament peab olema koostatud kas ähvarduse, eksimuse või vägivalla mõjul või näiteks otsusevõimetu inimese poolt.

Kui aga kogu pärandvara on vastu võtnud mitu isikut ühiselt (ehk testamendiga ei olnud kindlalt määratud, et näiteks kinnistu kuulub A-le), siis kuulub pärandvara neile ühiselt ja nad kantakse kinnistusraamatusse kasvõi ühe pärija avalduse alusel ühiselt. Pangast raha väljavõtmisega tekib aga probleem, kuna kõik pärijad peavad kohal olema. Seaduse järgi võib pärandvara jagamist nõuda iga kaaspärija ning pärandvara jagamisel määratakse kindlaks, millised pärandi hulka kuuluvad asjad või nende osad, samuti õigused ja kohustused jäävad igale kaaspärijale. Kui kaaspärijad ei saa kokkuleppele pärandvara jagamise osas, siis tuleb jagamist soovival pärijal pöörduda hagiavaldusega kohtusse.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, siis pöörduge hinnapakkumise saamiseks Advokaadibüroo LINDEBERG poole kas telefoni teel 625 2000 või e-posti aadressil info@lindeberg.legal