Pärimisõigus


Küsimus: Kuidas teada saada, kas testament oli tehtud või mitte?21.11.2011

Tere

Vanaema suri ära ja tal oli korter. Tal oli ka kaks poega, kellest üks on surnud (minu isa) ja teine elab. Minu onu naine ütles mulle, et vanaemal oli ka testament tehtud ja kõik jääb onule. Onu ise minuga sellest ei räägi ja mingit infot ma neilt rohkem saanud ei ole. Mul tekib küsimus, kas testament üldse oli tehtud ja kuidas ma seda teada saaksin? Kuidas ma peaksin edasi käituma?

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Pärast pärimismenetluse algatamist avaldab notar teate ametlikus väljaandes Ametlikud Teadaanded. Igaühel on võimalik tutvuda teadaannete lehel avaldatud teadetega aadressil http://www.ametlikudteadaanded.ee/.
Teates märgitakse, millise notari juures on menetlus algatatud ja mis ajal on kavandatud pärimistunnistus välja anda.
Notar saadab teated ka teistele võimalikele pärijatele, kelle andmed on talle esitatud, et nad saaksid otsustada, kas nad soovivad pärida või soovivad pärandist loobuda. Kui pärimismenetluse algatanud pärija või muu isik ei tea teiste pärijate aadresse või nimesid, siis avaldab notar väljaandes Ametlikud Teadaanded üleskutsemenetluse, kus palub kõigil isikutel, kes neid andmeid võivad teada, nendest teatada.
Lisaks eelnevale võite ka ise, kui potentsiaalne pärija, pöörduda notari poole, et oma võimalik pärimisõigus välja selgitada.