Pärimisõigus


Küsimus: Vanaema tahab, et korter mulle jääks, mida peaksin ette võtma?31.01.2012

Tere!
Vanaema on 85-aastane ja viibib olude sunnil hooldekodus, elas varem oma korteris. Nüüd käin ainult mina korteri eest hoolitsemas ja hoolitsenud olen ka ise vanaema eest, kuna ta on mind ise üles kasvatanud. Nüüd lugu järgmine, et vanaemal ei ole tehtud pärandust ega ka kinkelepingut, et kui nüüd midagi peaks juhtuma, siis mis sellest korterist näiteks saab ja vanaema lapsed on ka surnud.
Mina olen ka see, kes kõiki neid asju ajas, et vanaemal oleks parem ja olen üldse tema eest hoolitsenud kogu aeg ja kui ta hooldekodusse panime, siis teised lapselapsed peale ühe olid kõik nõus maksma hooldekodu maksu koos minuga. Meie siis neljakesi maksame ja viies ei maksa. Nüüd ongi hirm, kuna selle rahaga on nagu ta on, mul omal pere, mees ja kaks last ja vanaema pension läheb kõik ka ju sinna hooldekodusse. Seega pole sellist raha, et lasta vanaemal pärandus või kinkeleping teha. Ja vanaema ise tahab, et see mulle jääks.
Mis ma tegema peaks ja mis sellest korterist peale vanaema lahkumist siit ilmast saab, kas tuleb suurem jagamine või mismoodi? Mida ma tegema peaks, sest vanaema ise ka ei taha, et keegi teine selle korteriga majandama hakkaks. Ta ise kardab ka, et keegi lihtsalt tuleb ja võtab mu käest selle ära?
Kuidas ma peaksin toimima või mis oleks praegusel hetkel kõige lihtsam tee?

Ette tänades mures lapselaps!

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Nimetatud olukorras tuleks teha vanaemal testament. Pärimisseaduse (PärS) § 20 kohaselt võib testament olla notariaalne või kodune. Notariaalne testament võib olla notariaalselt tõestatud või notari hoiule antud testament. Kodune testament võib olla tunnistajate juuresolekul alla kirjutatud või omakäeliselt kirjutatud testament.
Koduse testamendi tegemise juures tuleb silmas pidada seda, et testament muutub kehtetuks 6 kuud peale selle tegemist, kui testaator veel elab.
Notari tasu nii testamendi tõestamisel kui ka kinnises ümbrikus testamendi hoiulevõtmisel on 32,55 eurot, lisaks tuleb tasuda testamendi tõestamise eest riigilõivu.
Võimalusel tasuks siiski jätta koduse testamendi tegemine viimaseks võimaluseks, sest sellega võivad tulevikus kõige tõenäolisemalt probleemid tekkida (eelkõige kehtivuse osas).