Pärimisõigus


Küsimus: Kui vanemate vastastikuse testamendiga pidin mina nende järel pärima, kas siis nüüd saab isa maja maha müüa ja ma ei pärigi seda?03.09.2012

Tere,
Minu vanematel oli abikaasade vastastikune testament, milles peale kauem elanud abikaasat kuulub vara teisele ja peale kauem elanud vanemat, päriksin mina kogu nende vara. Tänasel päeval seega kuulub vara minu isale. Tänasel päeval tahab isa nende ühise maja ja ka korteri ära müüa. Küsimus ongi siis selline, et kas isal on õigus seda kõike müüa, kuna vanemad ju koos on seda otsustanud, et see vara jääb minule? Maja on tegelikult ehitusjärgus, kuna jutuga alati öeldi, et see jääb minule, siis ehitasin seda oma pere jaoks, aga nüüd kui isal õigus müüa, siis jään kõigest ilma.
Tänan!

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
Teoreetiliselt on teie vanemad rikastunud teie vara arvelt. Kui isa müüb oma vara, siis teil on õigus temalt nõuda tehtud kulutuste hüvitamist. Juhul, kui te suudate tõendada kulutusi, on tõenäoline, et te saate oma panuse tagasi. Kui teil on alles kulu tõendavad dokumendid, siis saate tagasi võrdselt tehtud kulutustega (nt kui katuse vahetamine maksis aastal 2009. a 50 000 krooni, siis on teil õigus nõuda täna ca 3200 €). Arvestada tuleb ka asjaolu, et nõudeid alusetu rikastumise sätete alusel võib nõuda pikema perioodi eest kui 3 aastat tagasi, kuid kui teine pool tugineb aegumisele, siis kuuluvad seaduse alusel hüvitamisele vaid viimasel kolmel aastal tehtud kulutused.
Te ei saa keelata isal oma vara müüa, samuti ei saa te isa vara endale nõuda. Teil on võimalus nõuda vaid tehtud kulutuste hüvitamist.