Pärimisõigus


Küsimus: Kas võin teha testamendi ilma mehe teadmata?13.09.2012

Tere.

Ostsin maja 1992. aastal, mis on minu nimele registreeritud abielu kestel. Lahutasime abielu 1995 a. Mees elas selles majas ainult 3 aastat. Maa ostsin 2002 a. Lahutasime abielu omavahelisel kokkuleppel (maja jääb mulle ja mees ei maksa alimente), abielu lahutati, mingit dokumenti peale abielulahutuse tunnistuse ei antud st. selle meievahelise kokkuleppe
kohta. Nüüd aga selgub, et maja ei olegi ainult minu, mees on ka seal mingi osanik laste kõrvalt. Olen muretsenud mööblit, kõpitsenud maja siit-sealt ilma mehe abita ja sentigi saamata, isegi maja ostul mitte. Selgub, et isa kes ei ole hoolinud oma lastest, ei ole neid toetanud ei varaliselt ega ka rahaliselt, isegi mitte külastanud, kes hoolis ainult alkoholist ja nüüd on tal siis sellised õigused - see on täiesti ebaõiglane. Ei olegi tahtmist enam edasi toimetada. Kas on võimalik, et saan testamendi teha üksinda ilma tema teadmata ja notari juurde kutsumata või võin teha ka koduse testamendi 6 kuu kestusega ja ainult kahele lapsele kuna mul on neli last.

Tänan vastuse eest.

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
kahjuks teie küsimuse esimesele osale vastust anda ilma dokumente nägemata on vastata ebaprofessionaalne ja tekitaks pigem segadust. Kui te soovite selles osas selgust saada, soovitaksin teil pöörduda juristi poole.

Testamendi tegemine ja hilisem muutmine on iga isiku vaba otsustusõigus. Testamendi tegemisest või selle muutmisest ei ole kohustust kellelegi rääkida. Soovitan teha notariaalne testament, nii on ka pärijatel hiljem lihtsam ning ei ole alust testamendi (allakirja) üle vaidlemiseks.