Perekonnaõigus


Küsimus: Kas elatise miinimum on pool alampalka ühe lapse korral või on mitme lapse korral elatisraha väiksem?21.04.2014

Elatise miinimum on nagu ma aru olen saanud pool miinimumpalka. Olen oma lapse isalt saanud elatist mitteametlikult ja viimasel ajal on summa tema meelest liiga suur. Kuna tal on peale meie lapse uues peres veel 2 last, siis ta väidab, et ei pea maksma poolt miinimumpalka kuna tal on veel lapsi. Mina pole kusagilt välja lugenud seost muude laste arvuga.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina tuleb igale lapsele elatist maksta minimaalselt poole alampalga ulatuses, kuid erandlikult on võimalik elatisraha vähendamine alla miinimummäära. Üheks vähendamise aluseks on PkS § 102 lõikes 2 nimetatud olukord, mil vanemal on teine laps (lapsed), kes jääks elatise väljamõistmisel poole alampalga ulatuses varaliselt vähem kindlustatuks kui elatist saav laps.

Siiski tuleb eelpool nimetatud elatise vähendamise alus kõne alla erandkorras, kuivõrd vanem on kohustatud hankima nii enda kui ka oma laste ülalpidamiseks vajalikud vahendid.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand