Perekonnaõigus


Küsimus: Mida teha, et laps ei peaks kahe nädala kaupa pendeldama vanemate vahel?08.07.2014

Tere.
Kirjutan oma pojapoja nimel.
Elame vabaabielus - laps on minu nimel (isa). Elukaaslane läks lapsega arstile ning enam koju ei naasnud, hiljem helistas ning ütles, et ma ei näe oma last enam kunagi, et ta on uue kaaslase juures (keda tundis vaid 9 päeva). Pöördusin kohtu poole, esitasin hagita menetluse lapse elukoha määramise osas. Menetluse käigus otsustati, et laps hakkab olema kahe nädalase tsükli kaupa vanemate juures. Mingit otsust ma ei saanud, vaid kohtunik ütles, et võin koheselt teatada, kui midagi on muutunud.
Nüüd saades teada, et sel ajal, kui laps viibis sunniviisiliselt elukaaslase juures, pakuti talle õlut, karjuti tema peale. Teavitasin sellest kohtusekretäri, vastati, et ma pean ikka lapse sinna saatma.
Ma ei tea mida teha, et lapsel oleks kindel elukoht, et ta ei pendeldaks edasi tagasi, mis avaldab tema närvisüsteemile suurt mõju. Laps on ainult 2-aastane. Lapse ema on töövõimetuspensionär ning ei tööta. Kolm aastat tagasi oli alkohoolik, see võib ju jälle korduda.
Täna algas siis teine nädal ja lapse ema tuli lapsele järele, öeldes, et ta andis asja kohtusse ning saab lapse endale. Palun öelge mida ma pean tegema.
Lugupidamisega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Teie olukorras on kõige õigem taotleda kohtult otsustusõigust lapse viibimiskoha määramise osas – kui kohus Teie nõude rahuldab, on Teil on õigus ainuisikuliselt otsustada, kus laps edaspidi elab. Kui lapse alaline elukoht on Teie juures, peaksite lapse emaga kokku leppima suhtlemiskorra, mis vastab rohkem lapse huvidele, kui praegune kord.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand