Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas nõutakse lapse isalt raha siis, kui tal on mitu last erinevate naisetaga?11.07.2014

Kuidas nõutaks lapse isalt raha siis, kui tal on mitu last erinevate naisetaga? Kas talle määratakse kohtu poolt kõigile lastele elatusmiinimumi summa või läheb see summa laste vahel jagamisele? Tal on miinimum palk, ülejäänud raha saab mustalt. Ta teebki seda just sellepärast, et ta ei peaks kõigile lastele seda summat maksama. Ükski laps tema nimel pole, kõik on registreeritud vallaslastena. Kui mina nüüd kohtu kaudu isaduse tuvastan ning hakkan elatist ka nõudma ja teised seda ei tee, kas ta saab need teised lapsed oma ülalpeetavateks lugeda, kuigi ta konkreetselt neile raha ei kanna ja üleval ei pea?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Igakuine elatisraha ühele lapsele ei tohiks sellel aastal olla väiksem kui 177,5 eurot ja nimetatu kehtib vanema kõigi laste kohta ehk siis vanema kõigil lastel on õigus saada elatist vähemalt miinimummääras. Üldjuhul mõistetakse miinimummääras elatis välja ka siis, kui vanemal on mitu last ja vanema majanduslik olukord ei ole kõige parem.

Ülalpeetavateks loetakse vaid neid lapsi, kelle sünnitunnistusele on mees isana märgitud – seega olukorras, kui tuvastatakse mehe isadus Teie lapse suhtes, kuid teiste laste põlvnemine on tuvastamata, on mehe ainukeseks ülalpeetavaks lapseks teie ühine laps.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand