Perekonnaõigus


Küsimus: Kas eksabikaasa peab endisele abikaasale elatist maksma üha rohkem, kui ta krooniline haigus aastatega raskeneb?11.07.2014

Tere. Mu küsimus pole kergete killast. Vaatasin perekonnaseadusest, et kui üks abikaasa on haige, niisama lihtsalt lahutada ei saagi. Võib välja lugeda, et kui lahutuse ajal on ilmnenud töövõimetus, peab eksabikaasa elatist maksma teisele kuni surmani. Siit küsimus - kui abikaasa käitumises hakkavad ilmnema mingid veidrused, mis võivad olla mingi hirmsa haiguse märgid, kas peale lahutust haiguse aeglasel progresseerumisel eksabikaasa hoolitsuskohustus suureneb vastavalt haiguse edenemisega? Ehk siis - kui aastatega eksabikaasa vajadused suurenevad, kas teine pool on kohustatud tema eest täielikult hoolitsema-põetama (või maksma põetuse kinni)?
Et veenda, et olukord on tõsine, toon ühe näite. Abikaasa haigus avaldus isiksusemuutustega, mille hulka kuulus ka ennast ja teisi ohustav käitumine (kägistab kiivusluulu tõttu). Arstid määrasid diagnoosi ja puude, töövõimetuse. Aga seadust lugedes tundub, et lahutus on tehniliselt mõttetu, kuna mina pean nagunii tema eest hoolitsema või maksma ta eluolu kinni.

Tänan!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Lahutatud abikaasa ülalpidamiskohustus sõltub lahutatud abikaasa abivajadusest – kui lahutatud abikaasa suudab vaatamata enda kehvale tervislikule olukorrale ise enda ülalpidamise eest hoolitseda, ei ole teisel lahutatud abikaasal tema suhtes ülalpidamiskohustust. Enese ülalpidamiseks võib lahutatud abikaasa teenida sissetulekut, kasutada temale kuuluvat vara või saada pensioni.

Kui lahutatud abikaasa terviserike ei võimalda tal enese ülalpidamise eest hoolitseda, on tal õigus saada teiselt lahutatud abikaasalt ülalpidamist. Ülalpidamise suurus oleneb oleneb abivajava lahutatud abikaasa vajadustest ja võib aja jooksul tõepoolest muutuda, kui abivajava lahutatud abikaasa vajadused suurenevad/vähenevad.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand