Perekonnaõigus


Küsimus: Kas laste isal on õigus keelduda juuli eest elatisraha maksmisest, sest lapsed veedavad 2 nädalat temaga?14.07.2014

Just selgus, et laste isa ei kanna antud kuul laste elatisraha, põhjendades, et lapsed on juulikuus 2 nädalat tema juures (samal ajal kui ta ise puhkab). Senine suuline kokkulepe on 250€ kuus - 2 last vanuses 6a. ja 8a. Summa 250€ põhjendas ta ka, et nagunii vahelduva eduga üle nädala käivad nad nädalavahetusel tema juures ja tahtmata - viitsimata juuksekarva lõhki ajada ei hakanud nõudma tollel hetkel kehtivat st. 2013.a. 320€ nagu aru saan, mida seadusest tulenevalt saaks.
Kas tal on õigus keelduda antud kuu elatisraha maksmisest, sest lapsed veedavad 2 nädalat temaga?
Kas mul on ikkagi õigus nõuda praegu kehtiva miinimumi järgi kokku 355€ kahe lapse eest kokku kuus?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapsed veedavad ühes kalendrikuus võrdse osa ajast mõlema vanemaga ja mõlemad vanemad teevad laste ülalpidamiseks vahetult kulutusi, on minu hinnangul põhjendatud muuta sellel kuul tavapärast elatise maksmise kokkulepet selliselt, et lahus elav vanem nimetatud kuu eest elatist ei maksa.

Kui aga laste 2-nädalane viibimine lahus elava vanema juures sellele vanemale mingisuguseid kulutusi kaasa ei too, kuid samas teete Teie lastele tavapärases mahus kulutusi, ei oleks põhjendatud lahus elava vanema poolt elatise maksmata jätmine.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand