Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas ma saaksin isadusest või kõigist õigustest loobuda, sest ei taha nendega tegemist teha?16.07.2014

Tere!
Ma sooviksin teada, kuidas ma saaksin kõikidest lapseõigustest loobuda? Hetkel on mul lapse emaga ühine hooldusõigus ja elame lahus. Ei soovi, et lapse emal oleks põhjust minuga kontakteeruda last ettekäändeks tuues. Ma pole huvitatud lapsega ei kohtumisest ega soovi temast midagi kuulda. Mind ei huvita, kuhu kooli ta tulevikus läheb või kas nad plaanivad ära kolida vms temaga seonduv. Tahan hoida end võimalikult kaugele kõigest sellest.
Kuidas mul oleks võimalik ühise hooldusõiguse lõpetamine, et teine saaks ise kõige üle otsustada ja ei segaks minu elu sellega? Kas tuleb mõni avaldus esitada? Kuhu pöörduda?
Või ehk on võimalik lausa isadusest loobuda? Kahjuks sünnitunnistusel on minu nimi ja olen ka seaduslik isa, sest naine jäi rasedaks ja plaanis lapsega mind enda küljes kinni hoida, kuid sellisest asjast ei tule midagi välja. Mida vähem mul nendega pistmist on, seda parem kõigile.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Isadusest loobumist perekonnaseadus ette ei näe, sest see oleks ilmselgelt vastuolus lapse huvidega ega vastaks perekonnaseaduse mõttele. Lapse vanematel on nii õigus kui ka kohustus oma lapse eest hoolitseda.

Lapsest saate nö loobuda näiteks olukorras, kui lapse ema uus elukaaslane Teie nõusoleku alusel lapse lapsendab – sellisel juhul kaotate lapse suhtes kõik õigused ka kohustused.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand