Perekonnaõigus


Küsimus: Firma jagamine pärast lahutust01.06.2011

Lahutasin naisest juba mõni aeg tagasi, kuid vara on veel jagamata. Lõime firma enne abiellumist, kuid firma sai naise nimele. Terve abielu jooksul tegelesime mõlemad sellega ja juhatuse liikmetena oleme mõlemad kirjas ja palka saime mõlemad. Nüüd naine väidab, et mul pole sellest firmast midagi saada. Mis tõestused või paberid mul peavad selle kohta olema, kui ma lähen midagi nõudma? Või on tal tõesti õigus tervele firmale? Teadmiseks ka see, et ühiseid lapsi meil pole.
Hetkel olen sellises seisus, et olen eksnaise juures ametlikult tööl, kuid iga hetk võib ju mind koondada vms. Või äkki firma müüki panna?
Mina sellega ei ole nõus, et ka minu elutöö niimoodi maha parseldatakse või mind asjast välja tahetakse jätta!

Ette tänades!
R

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
Üldise regulatsiooni kohaselt loetakse ühisvaraks vara, mis on abikaasade poolt abielu kestel soetatud. Vara, mis on enne abielu omandatud, on lahusvara. Kui firma asutati enne abielu ja teie abikaasa on osa omandanud enne abielu, siis võib väita, et firma on teie abikaasa lahusvara. Lõpliku seisukoha kujundamiseks peaks kindlasti analüüsima firmaga setud dokumentatsiooni, teie ja firma vahelisi lepingud, teiepoolset panust ning muid faktoreid.