Perekonnaõigus


Küsimus: Kust alustada, et saaksin määrata mehele alimendid?26.08.2014

Tere.
Oleme lapse isast lahus elanud juba üle aasta. Probleeme on tekkinud meie toetamisega. Laps (9a.) elab minu (ema) juures. Mul on soovitatud panna lapse isale peale alimendid, kuid internetis uurides ei ole ma saanud vastuseid lihtsatele küsimustele. Kuhu peaksin esiteks pöörduma, et antud teekonda üldse ette võtta? Kellele esitama pabereid ja millised need olema peaksid ning kust neid saada.
Ette tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Te lapse isaga elatise maksmises kokkuleppele ei jõua, tuleks elatisraha väljamõistmiseks pöörduda kohtu poole. Üheks võimaluseks on esitada kohtule maksekäsu kiirmenetluse avaldus, mille saata täita e-toimikus (www.e-toimik.ee) id-kaardiga sisselogides. Maksekäsu kiirmenetluses ei ole võimalik nõuda elatist tagasiulatuvalt, nõutava elatise maksimaalne suurus on 200 eurot ja elatist on võimalik nõuda ainult konkreetse summana, st elatist ei ole võimalik siduda alampalgaga.

Teiseks võimaluseks on kohtule hagiavalduse esitamine – sellisel juhul ei ole piirangut nõutava elatise maksimaalse suuruse osas, elatist on võimalik nõuda kuni 1 aasta tagasiulatuvalt ja elatis on võimalik siduda alampalgaga selliselt, et alampalga suurenedes suureneb automaatselt ka elatis ja puudub vajadus uuesti kohtusse pöörduda elatise suurendamiseks.

Maksekäsu kiiremenetluse avaldus esitatakse Pärnu Maakohtule ja hagiavaldus tuleb esitada lapse elukohajärgsele maakohtule.

Mõlemal juhul on elatise nõudmine riigilõivuvaba.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand