Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas peaks alustama elatisraha väljanõudmisega?01.06.2011

Tere.
Kuhu ma peaks pöörduma, et lapsele tema isalt elatisraha saada? Kui kaua võtab kogu protsess aega. Nimelt ootan samalt mehelt (oleme ametlikult veel abielus) ka teist last, kes sünnib umbes kuu aja pärast. Ka temale tuleb elatisraha välja nõuda. Kas ma vajan selleks toiminguks ka advokaati? Millest sõltub lapse elatisraha suurus? Lapse isa on Soomes tööl ja teenib väga hästi.
Ise olen nüüd aga kodune ja jään emapalgale (miinimumpalk).
Tänades

Vastus: Kairi Pobbul, advokaat, Taivo Saks & Partnerid Advokaadibüroo, www.tsp.ee

Tere,
Kui isa vabatahtlikult elatist ei maksa, peaksite pöörduma kohtusse. Kaua see protsess aega võtab, oleneb igast konkreetsest kaasusest. Tulenevalt perekonnaseadus § 111 lg 1 on lapse isa kohustatud lapse ema ülal pidama 8 nädalat enne ja 12 nädalat pärast lapse sündi. Seega on teil õigus lapse isalt lisaks lapse elatisele nõuda ka endale elatist. Elatise suurus määratakse ennekõike igakuiste lapsele tehtavate kulutuste baasilt. Reeglina peaksid vanemad kandma lapsele tehtavaid kulutusi võrdselt.

Esindaja olemasolu ei ole elatise vaidluses kohustuslik, kuid soovitan teil siiski pöörduda advokaadi poole, et hinnata võimalikke riske ja perspektiivikust teie vaidluses.