Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saaksin abielludes lastele teise perekonnanime panna?18.09.2014

Olen saanud kohtu kaudu osalise hooldusõiguse. Kui plaaniksin uuesti abielluda, mis oleks kõige targem otsus laste perekonnanimega? Ma ei taha, et lapsed oleksid oma bioloogilise isa nimega, kuna nende isa pole nendest huvitatud. Elatis on kohtu poolt välja mõistetud, ka kohtutäiturile täitmisele antud, neli aastat ta ei maksnud. Järgmiseks sammuks tegin nii, et pöörasin otsuse ta ema nimele, peale mida hakkas selle aasta veebruarist laekuma elatist. Ise ta tunnistas, et see hakkas laekuma, kuna ei taha emale probleeme. Pidevalt ringi sõitmisteks ja joomisteks tal raha on, aga elatise summat vähendab, väites, et pole raha. Nüüd pole ta lastega kolm kuud järjest suhelnud jälle.
Tahaksin teada, kas oleks võimalik kuidagi laste perekonna nime vahetamine? Oleksin nõus kasvõi tasuliselt seda tegema kui see vaid oleks võimalik, kuna isa oma põikpäisuse tõttu pole sellega nõus.
Laste bioloogiline isa ka varjab oma sissetulekuid, käib mustalt tööl jne.
Mis oleks Teie poolne soovitus ja nõuanne?
Kõike kaunist soovides!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Eeldan, et Teile kuulub ainuotsustusõigus laste viibimiskoha osas ja muus osas jagate laste isaga ühist hooldusõigust – sellisel juhul on laste perekonnanime muutmiseks vajalik laste isa nõusolek.

Kui laste isa keeldub nõusolekut andmast, kuid peate laste perekonnanime vahetamist põhjendatuks ja laste huvidest lähtuvaks, on Teil võimalik esitada kohtule nõue laste perekonnanimede muutmise osas ainuotsustusõiguse saamiseks. Kui kohus peab Teie nõuet põhjendatuks ja rahuldab Teie avalduse, on Teil õigus muuta laste perekonnanime laste isa nõusolekuta (muidugi eeldusel, et täidetud on nimeseadusest tulenevad nõuded perekonnanime vahetamiseks).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand