Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas vältida, et pärast surma ei satuks väärtpaberid selleks pädevust mitteomava väikelapse omandusse?25.09.2014

Tere! Kas mul on kuidagi võimalik korraldada asjad nii, et minu surma korral läheksid hetkel varalahususega abieluvaralepingu alusel minu ainuomanduses olevad väärtpaberid minu abikaasale, mitte ei läheks pool neist perekonnaseadusest tuleneva ülalpidamiskohustuse tõttu meie ühisele alaealisele lapsele (hetkel 3-aastane)?
Küsin selle pärast, et lasteaiaealisel mudilasel puuduvad oskused investeerimistegevuseks ning stsenaariumi korral, kus sundosaga määratakse osa nendest tema omandusse, võib pere saada olulise rahalise kahju. Samuti võib tekkida probleem, et kui osa väärtpabereid jääb lapse omandusse kasutult seisma, lõpevad abikaasal rahalised vahendid lapse ülalpidamiseks.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapsel on Teie surma hetkel õigus perekonnaseadusest tulenevalt Teilt ülalpidamist saada, ei ole võimalik teda pärimisest testamendi tegemisega välja jätta. Siiski on sundosa suurus pool sellest, mida lapsel oleks õigus seadusjärgse pärimise korral saada.

Vanemal kui lapse seaduslikul esindajal on võimalik teha lapse varaga, sh päritud varaga, tehinguid, kuid selleks peab eelnevalt küsima kohtu nõusolekut. Kui vanem suudab kohtule tõendada, et tehingu tegemine on lapse huvides, annab kohus üldiselt selleks ka nõusoleku.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand