Perekonnaõigus


Küsimus: Kas 16-aastane isik võib üksi elama asuda või on selleks vaja vanemate nõusolekut?26.09.2014

Tere,
Järgmisel aastal lõpetan ma põhikooli ja selleks ajaks olen ma 16-aastane. Kas ma tohin kolida üksinda elama? Ma koliksin isa korterisse, kus on vajalikud elamistingimused olemas ja isa toetaks rahaliselt ning käiks üle nädala nädalavahetustel kodus. Ema ja isa lahkuminekust saati enan ma ema juures. See jäi nii, kuna isa töötas välismaal ja muud võimalust mu vanemad tol hetkel ei näinud. Probleem seisneb selles, et ema ei luba mul kolida. Kas siis, kui asi kohtusse läheks, võiks kohus otsustada selle poolt, et ma saan minna isa korterisse eraldi elama?
Tänades

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Alaealise lapse heaolu eest hoolitsevad lapse vanemad, seega tuleks elukohaküsimuses ikkagi vanematega kokkuleppele jõuda. Ilmselt võib Teie ema olla seisukohal, et eraldi elama asumine ei vasta (veel) Teie huvidele, mis põhjendab ka tema mittenõustumist.

Võite abi saamiseks pöörduda oma elukohajärgse lastekaitsespetsialisti poole, võibolla õnnestub lastekaitsetöötaja vahendusel vanematega eraldi elama asumise osas ühisele seisukohale jõuda.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand