Perekonnaõigus


Küsimus: Kas laste isa saab elatisraha maksmise tingimuseks seada, et lastel oleks pangakontod, millel vahendusel saaks tema raha kasutust kontrollida?26.09.2014

Tere!
Sai ametlikult lahutatud eksabikaasaga mai kuus 2014.a ning elan nüüd uue elukaaslasega. Kuna suuline kokkulepe ei viinud eksmehega selleni, et ta regulaarselt laste (2 lapse) toetamiseks elatisraha maksaks, siis tegin sellekohase hagiavalduse kohtusse. Peale määruse saabumist tegi eksmees vastuhagi. Nimelt on ta nõus maksma kahe lapse eest miinimumsummas elatisraha, aga tingimusel, et laste nimel on oma pangakaart, kuhu elatisraha laekub ning et eksmehel jääks õigus läbi internetipanga kontrollida elatisraha kulutamist, samuti nõuab ta igakuiselt seejärel tšekke. Kas tal on selleks õigus ja kas minul on selleks kohustus?

Samuti nimetab ta vastuhagis ära minu praeguse elukaaslase, kes ei oma hetkel püsivat töökohta, kuna läheb nädala pärast ajateenistusse ning eksmees toob põhjenduseks, et hakkan laste elatisraha mitte-otstarbeliselt kulutama (praegust elukaaslast ülal pidama). Samuti toob põhjuseks, et 1. okt. 2014 kaotan mina püsiva töökoha (koondamise tõttu) ning samuti võin laste elatisraha oma tarbeks kulutada.

Kas elatisraha nõudmine sõltub sellest, kas oman edaspidi püsivat töökohta ja kellega koos elan?
Samuti küsib kohus, et kas on võimalik omavaheline kokkulepe. Paraku ei ole see võimalik, sest oleme seda varem üritanud. Nimelt kui julgesin laste isalt laste jaoks raha küsida, siis käis ta ja torkas noaga läbi minu isikliku sõiduauto kõik 4 rehvi. Samuti leppisime kokku igakuiselt laste elatisrahaks 300 eurot, kuid seda maksis ta vaid ühe kuu ulatuses ning ülejäänud kuud pole tasunud toodes põhjenduseks, et raha pole.

Olen alates 2011. aastast maksnud ise oma vahenditega lasteaiamaksu kahe lapse pealt, samuti ostnud riided, tasunud arsti visiiditasud ja ostnud söögi.
Kas mul on võimalus end kaitsta, kui ma ei ole nõus pangakontoga, kuhu laste elatisraha laekuks, mida tema saab kontrollida?
Parimatega

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Elatisraha maksmine otse laste kontodele eeldab vanematevahelist kokkuleppet – kui lapsi kasvatav vanem sellega nõus ei ole, peab lahus elav vanem maksma elatist ikkagi teise vanema pangakontole. Kahtlen, et kohus lubab laste isal elatise kanda elatise laste kontodele, kui Teie sellega nõus ei ole.

Perekonnaseadusest ei tulene, et elatist maksval vanemal oleks õigus nõuda elatist saavalt vanemalt täpset aruandlust elatisraha kasutamise kohta. Kui vanem taotleb elatisraha väljamõistmist suuremas ulatuses kui miinimummäär, peab ta lapse/laste ülalpidamiskulude suurust kohtumenetluses tõendama, kuid igakuiselt juba väljamõistetud elatisraha saades tal seda kohustust ei ole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand