Perekonnaõigus


Küsimus: Kas saan taotleda ühisvara jagamise notaritasu maksmisest vabastamist?01.10.2014

Tere,
Abielu on lahutatud. Pool aastat enne lahutust ostsime pangalaenuga korteri. Laenuvõtjaks eksabikaasa. Laenumakseid tasun mina ja nüüd on plaan notari juures ühisvara jagada. Eksabikaasa on nõus oma osast loobuma. Ainsaks takistuseks on notaritasu, mille suurus oleneb vara väärtusest. Tean, et kohtule saab esitada avalduse, et saada vabastust notaritasu maksmisest. Selle avalduse saab esitada alles peale tehingut. Kui suur on tõenäosus, et ma selle vabastuse saan? Olen hetkel lapsega kodune. Peres on veel 2 kooliealist last. Tasun 2 eluasemelaenu ja elatisraha ei ole siiani saanud. Võlg ca 10 000 eurot.
Mulle oleks väga oluline, et saaksin korteri enda nimele, aga sellist summat, mis kuluks notaritasuks, mul kuskilt võtta kahjuks ei ole.

Suur tänu vastuse eest ette!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kahjuks ei näe notari tasu seaduse § 402 lõige 1 ette, et ühisvara jagamise kokkuleppe tõestamisel oleks võimalik taotleda notari tasu maksmisest vabastamist.

Seega tuleb notari tasu antud toimingu eest ise maksta, kuid võimalik on sõlmida notariga kokkulepe, et tasu makstakse osade kaupa.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand