Perekonnaõigus


Küsimus: Kas ema ja isa kooselu või mittekooselu mõjutab seda, kas isa võib lapse paariks päevaks enda juurde viia?02.10.2014

Mulle öeldi nii:
Kuna meil lapse isaga pole olnud peale lapse sündi kooselu, ei tohiks lapse isa ilma minuta last kuskile viia ega teda enda juurde mitmeks päevaks võtta. Kui me oleks peale lapse sündi koos elanud ja siis lahku läinud, siis ta võib.

Laps näeb oma isa nagu kuuvarjutust. Ma ei ole keelanud last vaatama tulla ega midagi. Mingi aeg ta käis lapse juures nii kuidas jumal juhatas ja järsku on tal vaja last paariks päevaks enda juurde võtta.
Kas see lapsele kuidagi halvasti ei mõju, kui teda nii noorelt edasi tagasi tiritakse?
Kui vana peab laps olema, et teda tohib ise juurde anda ja kuidas varasem kooselu seda mõjutab?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui lapse vanemad on peale lapse sündi koos elanud ja ühiselt lapse eest hoolitsenud, on lapse ja lahus elava vanema vahel ilmselt lähedasem suhe võrreldes sellega, kui vanemad ei ole peale lapse sündi üldse koos elanud. Esimesel juhul ei mõjutaks aeg-ajalt lahus elava vanema juures ööbimine last ilmselt negatiivselt, kuid siinkohal oleneb paljugi konkreetsetest asjaoludest, nagu näiteks lapse vanus ja lahus elava vanema senine roll lapse kasvatamisel.

Seda, kas lapse mitmepäevane viibimine lahus elava vanema juures on lapse huvidega kooskõlas, peavad vanemad ikkagi ühiselt otsustama. Kui vanemad selles küsimuses ühist keelt ei leia, võib abi saamiseks pöörduda lastekaitsespetsalisti poole (ja ka kohtusse).

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand