Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saada nüüd laps või lapsed enda juurde, kui olen paranenud ja saaksin neid isa juurest enda juurde võtta?02.10.2014

Tere!
Lahutasime mehega selle aastal juulis ja lapsed jäid temaga elama. Abielu oli juba ammu läbi ja elasime eraldi tubades. Sel hetkel arvasin, et nii on lastele kõige parem kuna olin ise depressiooniga puntras ja vajasin üksinda olemist.

Tarbisin juba eelmisest aastast antitepresante ja rahusteid kuid aasta algusel otsustasin pöörduda psühhiaatria juurde ja sain kangemaid rohtusid, et end terveks ravida. Mees sai lapsed enda hoole alla, kuna arvasin, et nii on parem lastele - nende kodu, kool ja sõbrad ja mul polnud neid ka endaga võimalik kaasa võtta kuna polnud endalgi õiget kohta olla.

Aga nüüdseks oleks mul võimalik lapsed endale võtta või vähemalt üks laps. Nii oleks mõlemal lihtsam ka aga temaga pole võimalik läbirääkimisi teha, kuna ta on vihast nii pimestatud ja ei mõtle enam objektiivselt vaid sellele, mis temale hea on. Ta sai korteri ja kõik mis sinna kuulus ning auto, et neil hea oleks. Aga ta nõuab mult veel alimente ka, kas see on õiglane? Ma tahaksin lapsed ära jagada siis oleks ausam - temale üks laps ja minule teine.

Suurem laps (13a) ei taha minuga tegemist teha, eks temaga on manipuleeritud aga väiksem (7a) tahaks olla mõlemaga ja meie läbisaamine on väga hea. Tuleb minu juurde heameelega.
Ma loodan, et ma väljendasin end piisavalt mis olukorras ma olen.
Kõike kaunist!

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui Te laste isaga omavahel laste edaspidises elukorralduses kokkuleppele ei saa, peaksite kõigepealt oma murega pöörduma elukohajärgse lastekaitsespetsialisti poole. Kui ka seal ei õnnestu kokkuleppele jõuda, peaksite pöörduma kohtu poole ning taotlema lapse (laste) ühise hooldusõiguse lõpetamist ja lapse (laste) viibimiskoha otsustusõiguse Teile üleandmist. Kui kohus Teie avalduse rahuldab, on Teil õigus ainuisikuliselt otsustada lapse (laste) elukoha üle.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand