Perekonnaõigus


Küsimus: Kas mul on üldse lootust, et määratakse elatis, kui isa ainuke sissetulek on töövõimetuspension 175 eurot?02.10.2014

Kui lapse isa ainuke sissetulek on töövõimetuspension (või siis invaliidsuspension nagu tema seda nimetab, ma ei tea kas see on üks ja see sama asi või täiesti erinev) 175.- ja muud vara ka pole ja kui nõuan ametlikult elatist, kas mul on siis üldse lootust, et elatis määratakse. Praegu maksab isa vabatahtlikult 70-80 eurot kuus, vahepeal paar kuud ei maksnud üldse, kardan, et kui nõuan ametlikult, siis ei saa midagi või määratakse veel väiksem summa. Kas selle sissetulekuga isale üldse määratakse elatis?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Reeglina mõistetakse miinimummääras elatis alati välja ja vaid erandkorras vähendatakse elatist alla kehtiva miinimummäära, mis on 2014. aastal 177,5 eurot. Võimalik, et antud juhul võib elatise vähendamine alla miinimumi olla põhjendatud, kuid kui praegu maksab isa lapsele elatist 70-80 eurot kuus, siis kohus seda summat tõenäoliselt ei vähenda, kuivõrd lapse isa on senise maksmisega näidanud, et (vähemalt) nimetatud ulatuses on ta võimeline elatisraha maksma.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand