Perekonnaõigus


Küsimus: Kas see on seaduslik, et müüjad peavad kinni maksma varastatud tooted?13.10.2014

Tere!
Minu jaoks tundub veider, et mu noormees peab maksma oma palgast kinni tooteid, mida varastatakse. Ta töötab elektroonikapoes klienditeenindajana. Kui selgub, et midagi on ära varastatud, siis summa jagatakse kõikide töötajate vahel ära. Nüüd näiteks varastati nutitelefon. Kõik töötajad peavad maksma 30 eurot. Kas see on tõesti seaduslik? Ma arvan, et pood on oma kauba kindlustanud ja kindlustus peaks ju korvama?
Aitäh!

Vastus: Grete Kirsimaa, advokaat, Advokaadibüroo LMP, www.lmp.ee

Tere! Poe kauba puhul ei ole tegemist kohustusliku kindlustusega kindlustustegevuse seaduse (KindlTS) § 9 mõttes, vaid vabatahtliku kindlustusega § 8 alusel. Kaupluse omanik saab ise valida, kas kindlustab enda kauba (vara) või mitte. Tavaliselt saab kindlustatud olla vaid see kaup, mis on kindlustuslepingus märgitud.

Kindlustusjuhtumi toimumisel peab kindlustusandja kahju hüvitama või kokkulepitud rahasumma maksma KindlTS § 3 lg 1 alusel. Seega peab elektroonikakauplus pöörduma varguse korral kindlustusandja poole eeldusel, et tema kaup on kindlustatud ja eksisteerib kehtiv kindlustusleping.

Tööandjale tekkinud kahju hüvitamine varastatud kauba näol ei kuulu töötaja kohustuste hulka töölepingu seaduse § 15 kohaselt. Isegi kui taoline kohustus oleks kirja pandud töölepingusse, ei tohi kauba hüvitamist töötajalt nõuda, kuna see on tühine TLS §-de 2 ja 17 lg 3 alusel. Tegemist ei ole ka töötaja vastutuse juhtumiga TLS § 72 mõttes, kuna töötaja ei ole rikkunud enda kohustusi. Ei kehti ka varalise vastutuse kokkulepe § 75 alusel kuna kaupluses olevale kaubale on ligipääs igaühel ning töötaja ei saa tagada, et kaupa ei varastata. Seega ei pea töötaja maksma varastatud kauba eest.

Juhul, kui vajate antud küsimuse lahendamiseks täiendavalt nõu või tekib täiendavaid küsimusi, pöörduge julgelt Advokaadibüroo LMP poole kas telefoni teel 7 300 400 või e-posti aadressil: info@lmp.ee.

Grete Lüüs
Advokaadibüroo LMP
jurist

Tallinn & Tartu & Valga
Tel: 7 300 400
E-post: info@lmp.ee
www.lmp.ee