Perekonnaõigus


Küsimus: Kuidas saan lapsed enda juurde Soome tuua, kui isa ei anna nõusolekut?13.10.2014

Minu olukord on raske ja keeruline, nimelt elan ise Soomes, olen eksmehest lahutatud ja hetkeseisuga on alaealised lapsed Eestis, kuna laste isa ei anna nõusolekut, et saaksin neile teha Soome isikukoodi ja tuua nad enda juurde elama, panna nad siin kooli ja lasteaeda.

Laste isaga olen korduvalt ja rahulikult üritanud saada kokkulepet, aga tulutult... täiskasvanu kius on lõputu ja lapsed kannatavad :(

Soomes ütles jurist, et kuna lapsed on sündinud Eestis, pean seda asja ajama Eestis ja toimima Eesti seaduste järgi.
Kuhu ma peaksin pöörduma, kust alustama, kust ma saaksin abi, mismoodi minna edasi?

Kas on mingit telefoni nr, kus saaksin vestelda sellest teemast ja küsida ning selgitada olukorda? Kuna asun Helsinkist kaugel, ei ole mul võimalik iga hetk ka Tallinnasse sõita. Ma ise arvan, et väikesed lapsed kuuluvad siiski ema juurde.

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Kui laste isa ei anna vabatahtlikult nõusolekut laste välismaale elama asumiseks, tuleb Teil pöörduda kohtu poole ja taotleda otsustusõigust laste elukoha osas. Kui kohus Teie nõude rahuldab, on Teil õigus laste isa nõusolekuta otsustada laste elukoha üle.

Kuivõrd laste elukoht on Eestis, tuleb Teil tõepoolest pöörduda Eesti kohtusse. Selleks peaksite kohtule esitama vastava avalduse ja tasuma riigilõivu 10 eurot. Avalduse koostamiseks ja kohtus esindamiseks soovitan Teil pöörduda perekonnaõigusega tegeleva spetsialisti (jurist/advokaat) poole.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand