Perekonnaõigus


Küsimus: Kas lahutuse korral peab ka pangaga kokku leppima, kui kinnisvarale on laen võetud?15.10.2014

Kui on soov abielu lahutada ja vara jagada kohtus, sii kui palju peab tasuma riigilõivu. Abielu lahutamisel 100 eurot, ühisvara jagamisel hagihind 3500 ehk riigilõiv 300 eurot. Ehk kokku 400 eurot? Esindaja leidmiseks rahalisi vahendeid ei ole ja paar küsimust tekkinud seoses hagiavalduse täitmisega: kui ära näidata soov, kuidas vara jagada (esemed, väärtused ja kellele mis võiks jääda), kas laenulepingud ka ikka ühiskohustus, mida saab kohtuotsusega jagada või selleks vaja panga nõusolekuid? Kinnisvara laenuga ostetud, kui kinnisvara jääb ühele abikaasadest, kas laenulepingu kohustused ka selle kanda võivad jääda, kes kinnisvara saab?

Samuti alaealise lapse puhul, kuna hetkel olude sunnil eraldi ei ela, aga soov on lapse elukoht kindlaks määrata, kas peab põhjendama, miks laps ühe vanema juurde elama peaks jääma?

Kas selle hagiavaldusega lahutamiseks ja vara jagamiseks ei saa nõuda hooldusõigust ega elatist? Ehk kas hooldusõiguse ja elatise saamiseks vaja eraldi kohtusse pöörduda?

Vastus: Hanna Kivirand, jurist, Õigusbüroo KIVIRAND, www.kivirand.ee

Tere!

Esiteks märgin ära, et ühes menetluses on võimalik arutada nii abielu lahutamise, ühisvara jagamise, lapse hooldusõiguse kui ka elatisega seonduvat, kuid võite teha seda ka eraldi ehk vastavalt vajadusele – võibolla jõuate näiteks lapse elukohas ja elatise maksmises kohtuväliselt kokkuleppele. Kui on selge, et kokkulepet üheski küsimuses võimalik saavutada ei ole, on põhjendatud arutada kõiki eeltoodud küsimusi ühes menetluses.

Abielu lahutamise hagilt tuleb tasuda riigilõivu 100 eurot, ühisvara jagamise hagilt 300 eurot ja avalduselt hagita perekonnasajas (hooldusõigusasjas) 10 eurot. Elatise nõudmise hagilt riigilõivu tasuda ei tule.

Abielu ajal perekonna huvides võetud pangalaen on abikaasade ühine kohustus – kui ühisvara soovitakse jagada selliselt, et pangalaen jääb ühele abikaasadest, tuleb eelnevalt pangaga läbi rääkida, kas ja millistel tingimustel on seda võimalik teha.

Parimate soovidega,
Hanna Kivirand